O.3 Lang verzuim door burn-outs voorkomen

Technische ontwikkelingen volgen elkaar ontzettend snel op. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs, waarin basisschoolleerlingen al werken met Chromebooks, terwijl wij het zelf vroeger met een vulpen moesten doen. De meeste kinderen vinden zonder hun moeite hun weg op tablets en telefoons, alsof geen enkele technologie nog uitdagingen voor ze kent. In het beroepsleven gaan de ontwikkelingen minstens zo hard. Maar niet door iedereen zijn deze bij te benen. Met name voor mensen uit de oudere generatie kan dit stressklachten veroorzaken en dit leidt regelmatig – helaas – tot burn-outverschijnselen en langdurig verzuim. Hoe ga je hier als werkgever nou mee om en hoe voorkom je het?

Waar de stressklachten vandaan komen

Tilburg University deed onderzoek naar de ervaren werkdruk in Nederland in de afgelopen 20 jaar: deze is toegenomen en dat komt met name door die technologie en door veranderende normen en waarden. Het gaat dus al lang niet meer over het druk hebben, maar door het bijbenen van nieuwe manieren van communiceren en het plaatsmaken voor nieuwe technieken. Door de aanpassingen in het werk n.a.v. corona wordt dit versneld en extra duidelijk; communiceren en opleidingen volgen via Teams en Zoom vergt heel wat andere vaardigheden dan old school face-to-face. Niet alleen frustrerend als je moeite hebt je hieraan aan te passen, maar des te meer als je ziet hoe makkelijk een jongere generatie er wél in meegaat. En dat gaat niet alleen over op afstand communiceren. Waar men vroeger dagenlang stellages op- en afbouwde om van bovenaf werkgebieden in kaart te kunnen brengen, wordt nu simpelweg in een uurtje een drone bestuurd. En zo zijn er eindeloos veel ontwikkelingen die de kloof tussen jong en oud groter maken.

Hoe je dit signaleert

De zorgen die dit met zich meebrengt kunnen leiden tot stress. Dit start met kleine klachten: hoofdpijn, last van de rug, nek of schouders, vermoeidheid, prikkelbaarder zijn, etc. In eerste instantie zal dit misschien niet meteen alarmbellen doen afgaan, maar er kan dus heel wat achter schuilgaan. Blijft iemand hiermee rondlopen, dan worden de klachten erger en leidt dit uiteindelijk tot (langdurig) verzuim. Vaak is het niet gebruikelijk voor medewerkers om hierover te praten, terwijl dat nou juist zo belangrijk is! Daarom moet je als werkgever/leidinggevende regelmatig vragen aan je medewerkers hoe het gaat en nóg belangrijker: hoe ze omgaan met hun uitdagingen.

Wat je eraan doet

Veel werkgevers starten dit gesprek niet, omdat ze bang zijn geen oplossing te kunnen bieden. Goed nieuws: meestal weet de medewerker zelf al wat een goede oplossing is! Als werkgever moet je hier goed en met regelmaat over in gesprek gaan en de medewerker faciliteren in zijn/haar oplossing. Meestal is deze eenvoudig te implementeren. Zelfs het bieden van een luisterend oor kan vaak al een wereld van verschil maken! Zo’n gesprek kun je starten in teamverband in een werkoverleg of gelijk een-op-een. Bij voorkeur wanneer je elkaar lijfelijk ziet, want onthoud: communiceren via een camera is voor zeker deze doelgroep vaak nog onprettig. Een telefoontje (alleen met audio dus) is dan een veiligere weg, mocht een face-to-face ontmoeting niet mogelijk zijn.

Benieuwd hoe je deze gesprekken kunt inbouwen? Personele Zaken helpt je graag op weg.

Contact
Personele Zaken
Sandra Engelbertink
sandra@personele-zaken.nl
www.personele-zaken.nl

Doe de scan en ontvang gratis jouw groeipaspoort

Als je wilt groeien dan moet je weten waar je kunt groeien. Dat zie je in jouw groeipaspoort!

Laat je gegevens achter en blijf op de hoogte met tips en inspiratie voor ondernemers.